Skip to content

Breda College in BN DeStem

© Ron Magielse/Pix4Profs

Leerlingen van het Breda College mochten recent hun diploma in ontvangst nemen. Een bijzonder moment. BN DeStem maakte een prachtig portret van Nina Soentpiet, leerling van het Breda College, en haar klasgenoten. Omdat het artikel op de website van BN DeStem niet voor iedereen toegankelijk is, brengen we het ook via deze weg graag bij u onder de aandacht:

Nina en haar klasgenoten krijgen nu ook een diploma: ‘Het is een erkenning dat ze er mogen zijn’.

BREDA – Sinds kort krijgen ook leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs een diploma. Nina Soentpiet, leerling van het Breda College, is een van hen. ,,Zij hebben net als hun leeftijdsgenoten zes jaar kneiterhard gewerkt.”

Door: Henk Strikkers

Bij Nina Soentpiet (18) wappert sinds afgelopen vrijdag een Geslaagd-vlag. Die middag had ze haar examengesprek, waarin ze vertelde wat ze de laatste jaren allemaal heeft gedaan. Nina zit op het Breda College, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Dat richt zich op kinderen met een verstandelijke beperking.

Nina heeft het syndroom van Down en kan niet lezen of schrijven. Ze kan wel letters herkennen, en praten in zinnen van een paar woorden. ,,Ik begrijp altijd precies wat ze bedoelt, maar mensen die haar niet kennen soms niet”, zegt moeder Karin Soentpiet.

De afgelopen jaren heeft Nina verschillende stages gelopen. Het onderwijs van het Breda College is er namelijk op gericht om hun leerlingen voor te bereiden op een toekomst op de dagbesteding, in een beschutte werkomgeving, of op een vervolgstudie op mbo-1-niveau. ,,Nina heeft onder meer gewerkt bij dagbesteding Pluk”, zegt moeder Karin. ,,Daar maakte ze dan bijvoorbeeld soep voor buurtbewoners.”

Recepten gebruiken
Dat klinkt gemakkelijk, maar als je niet kan lezen of schrijven is het dat niet. Karin: ,,Ze doen dat heel slim, met pictogrammen. Nina kan nu recepten gebruiken. Dat is echt een grote stap. En ze heeft bijvoorbeeld ook geleerd wat een liter is, of een halve liter.”

Nina ziet deze maand ook overal vlaggen in de stad hangen, dat ze nu een echt diploma krijgt is een erkenning van haar groei

Karin Soentpiet, Moeder van Nina

Volgens Karin heeft Nina de afgelopen jaren veel geleerd, onder meer op het gebied van samenwerken of veiligheid in de keuken. ,,Dat ze nu een diploma krijgt vind ik fantastisch. Het doet veel met haar. Nina heeft een oudere zus die ook een diploma heeft gehaald. Ze ziet deze maand overal vlaggen in de stad hangen, dat ze nu een echt diploma krijgt is een erkenning van haar groei.”

Dat is ook de reden dat scholen voor voortgezet speciaal onderwijs sinds vorig jaar wettelijk erkende diploma’s mogen geven aan leerlingen die hun school verlaten, vertelt directeur Anne-Marie Gommeren. ,,Ik vind het een heel goede zaak. Natuurlijk zijn onze leerlingen anders, maar het zijn ook gewoon pubers op het voortgezet onderwijs. Ze willen graag zo normaal mogelijk meedoen in de samenleving. Ze verdienen ook een diploma, en een vlag, en een feest. Het is een erkenning dat ze er mogen zijn.”

Over de rode loper
Deze dinsdagavond vindt er op het Breda College een echte diploma-uitreiking plaats. ,,Als de hele zaal vol is, maken onze geslaagden hun entree over de rode loper”, vertelt Gommeren. ,,Ze lopen door een erehaag van klappende docenten en ouders.” Na een openingswoordje en een korte toespraak van hun mentoren, mogen de leerlingen hun diploma ondertekenen. Precies zoals dat op een andere middelbare school ook zou gaan.

Die diploma’s zijn er in twee niveaus: ofwel krijgen de leerlingen een diploma waarmee ze kunnen doorstromen naar de arbeidsmarkt, ofwel krijgen ze een diploma voor een toekomst op de dagbesteding. Nina gaat na de zomer naar drie verschillende dagbestedingen, vertelt moeder Karin. Ze gaat twee dagen werken bij Pluk, een dag werken in Brasserie Santé op de Zorgcampus, en nog eens een dag bij de kunstzinnige dagbesteding ARTenZo. Maar dat is van later zorg, eerst de diploma-uitreiking.