Skip to content

Problemen leerlingenvervoer

Sinds begin van dit schooljaar zijn er veel problemen met het leerlingenvervoer. Gemeente Breda heeft veel klachten en zorgen van ouders, leerlingen en schoolpersoneel ontvangen. Deze klachten variëren van vertragingen en onvoorspelbaarheid van de vervoersdienst tot communicatieproblemen en veiligheidskwesties.

Er is vrijwel dagelijks contact tussen de vervoerder, de gemeente en INOS over deze problemen. Helaas tot op heden niet met het resultaat dat we gehoopt hadden, namelijk dat elke leerling die recht heeft op schoolvervoer op een fijne wijze en op tijd op school en ook weer thuis komt.

Op woensdag 13 september heeft wethouder Arjan van Drunen een inloopspreekuur voor ouders georganiseerd om de problemen nog beter in beeld te krijgen. Wij hopen dat dit op heel korte termijn gaat leiden tot een oplossing. 

BN DeStem schreef erover. Omdat het artikel op de website van BN DeStemniet voor iedereen toegankelijk is, brengen we het ook via deze weg graag bij u onder de aandacht:


© Pim Mul

Geschrokken wethouder over problematisch leerlingenvervoer: ‘Dat je niet weet waar je kind is, ik heb er buikpijn van’

BREDA – ,,Ik wist dat er busjes te laat kwamen en kinderen niet opgehaald werden, maar dat er ouders zijn die niet weten waar hun kind is omdat ze geen contact krijgen met Connexxion…? Ik heb er buikpijn van”, zegt wethouder Arjen van Drunen.

Door: Marja Klein Obbink, 13-09-23

Aangeslagen lucht hij zijn hart na afloop van ‘zijn’ ingelaste spreekuur, woensdag op het stadhuis van Breda. ,,Het is veel erger dan ik dacht.”

Onderwerp: de voortdurende problemen rond het vervoer van kinderen van en naar scholen voor bijzonder onderwijs. Dat vervoer is gegund aan Connexxion, maar die maakt er, drie weken nadat de scholen begonnen zijn, voor een groot deel nog steeds een puinhoop van.

De problemen zijn breder
Dat is de wethouder, zelf vader van twee kinderen, wel duidelijk geworden in de anderhalf uur dat hij en vijf ambtenaren dertig tot veertig verontruste ouders en verzorgers te woord hebben gestaan. ,,De problemen van Connexxion kun je niet wijten aan te late aanmeldingen, waardoor er extra personeel moet worden aangetrokken. Ze zijn veel breder.”

Hij kondigt direct maatregelen aan: vandaag nog bel ik Connexxion voor een gesprek, fysiek dit keer. En ik wil de problemen blijven monitoren. We gaan een klankbordgroep oprichten, met daarin de gebruikers van Connexxion. Ik wil van hen weten of er inderdaad verbeteringen zijn gekomen.

“De problemen zouden afgelopen maandag zijn opgelost, werd mij verzekerd door de bestuurder van Connexxion.”

Arjen van Drunen, wethouder Breda

,,Wat mij het meest frustreert en wat ik een basisafspraak vind, is dat je terugkoppelt aan de ouders. De problemen zouden afgelopen maandag zijn opgelost, werd mij verzekerd door de bestuurder van Connexxion. ‘Het lek was boven’, zei hij.”

Zeven busjes te laat
Maar nog steeds is het zo dat de app van het vervoersbedrijf niet werkt, dat je als ouder uren in de wacht staat om iemand aan de telefoon te krijgen, dat zelfs de chauffeurs niet weten hoe de volgende rit eruit zal zien, somt hij op. ,,Sterker nog: vanochtend nog waren er zeven busjes te laat bij de BSO Het Kasteel, aan de Rijnauwenstraat.”

Volgens Van Drunen zit er vooral een probleem in de planning. ,,Ouders hebben screenshots laten zien van routes die per dag verschillen.”

Steeds andere aantallen
In een reactie naar BN DeStem sprak Connexxion dinsdag over 90 leerlingen die niet op tijd waren aangemeld en voor wie nog een oplossing moet worden gezocht. Naar de gemeente is een getal van 42 genoemd. ,,De aantallen die Connexxion opgeeft, verschillen steeds”, aldus de wethouder.

De gunning aan Connexxion geldt voor vijf jaar. Mocht de vervoerder niet voldoen aan de afspraken, dan kan Breda een boete opleggen. ,,Dat is van latere orde”, vindt Van Drunen. ,,In een later stadium zullen wij ook onze eigen rol evalueren. Hoe is de procedure verlopen? Is het niet te normaal geworden dat wij ouders die zich te laat aanmelden toch in aanmerking laten komen voor leerlingenvervoer?”